KLEI-header-sept2017-1260×240-1
KLEI-header-sept2017-1260×240-2
KLEI-header-sept2017-1260×240-3
KLEI-header-sept2017-1260×240-4
KLEI-header-sept2017-1260×240-5
KLEI-header-sept2017-1260×240-6
KLEI-header-sept2017-1260×240-7
KLEI-header-sept2017-1260×240-8

Oproepen

Wilt u een oproep plaatsen? Mail dan naar secretariaat@klei.nl.

Actuele oproepen:

Applications open for Argillà Italia 2018 ceramic market and exhibition

 

Argillà Italia is the most referential appointment for the international contemporary ceramic handicraft in Italy, generally visited by about 100.000 people at every edition.

A long week-end dedicated to Ceramics in Faenza, one of the most renowned centres for majolica in the world, from which the name Faiences originates. Next edition of Argillà Italia will be held in Faenza next August 31st, September 1st and 2nd, 2018. Discover the world of ceramics art and handicraft of all Europe in the market-fair, and enjoy the historic centre of Faenza, animated by many exhibitions and cultural events. Exhibitors and visitors may experience the ceramic culture directly, thanks to the several ceramic shows and live performances, such as Mondial Tornianti – Worldwide Potter’s Wheel Championship, open-air firing in spectacular kilns, as well as several demonstrations, workshops, activities for kids and conferences.

The Call for Applications, to participate to the selection for the exhibition market, will be open from October 15th to December 31st, 2017. Ceramicists, designers and artists will be selected by a specialized jury.

All details on www.argilla-italia.it

Meester & Gezel –
Docent en cursist samen op het podium

Gezocht: Enthousiaste keramiekdocenten en bijzondere cursisten
In Nederland worden veel cursussen gegeven op het gebied van keramiek, Ze dragen bij aan het versterken van de positie van keramiek binnen het Nederlandse cultuurveld. Daarom willen we daar in KLEI keramiek magazine graag aandacht aan besteden.

In 2018 start de nieuwe rubriek Meester en Gezel. Hiervoor zoeken we duo´s bestaande uit een docent met zijn of haar cursist. We willen daarin de docent een podium geven om een leuke, bijzondere of talentvolle cursist aan de lezers voor te stellen. Tegelijkertijd willen we cursisten de mogelijkheid geven te vertellen wat hun docent bijzonder maakt. Het zijn korte interviews die bestaan uit een paar vragen. De rubriek wordt voorzien van een begeleidende foto van de docent met de cursist samen. Daarop is ook hun beider werk te zien. Wil je jouw talentvolle cursist in het zonnetje zetten of juist je enthousiaste docent, geef je dan op bij redactie@klei.nl

 

Apply Now for the Young Talents Award 2018!

We are pleased to announce the 10th edition of the Affordable Art Fair Brussels, featuring the Young Talents programme 2018, curated by La peau de l’ours (LPDO), a community of art influencers. If you are a young or emerging Belgian artist, apply before 1 December 2017 to be in with a chance to display your work to more than 17,600 art lovers, collectors and critics, art press, and over 96 national and international galleries at the wonderful Tour & Taxis exhibition centre.

DOWNLOAD THE APPLICATION FORM HERE

 

KLEIsymposium ’18

PERSBERICHT

Voor alle klei-liefhebbers in Nederland en België organiseren de NVK en de Stichting KLEI een KLEI symposium. Dit wordt gehouden op zaterdag 27 januari 2018 in het Veemgebouw, Strijp-S Eindhoven.

Op zoek naar inspiratie en ontmoetingen in de wereld van klei?

Kom kijken en luisteren naar 6 keramisten die vertellen hoe ze tot hun specifieke werk zijn gekomen, waarom ze dit soort werk maken en juist déze techniek of klei gebruiken.

Hoofdgast is Carolein Smit. Een internationaal bekende kunstenaar met werk in diverse musea en vele prijzen op haar naam.

De andere 5 presentatoren zijn goede bekenden uit het Nederlands-Belgische keramiek circuit en zijn evenals de hoofdgast benaderd voor dit symposium vanwege hun eigenzinnige thematiek en manier van werken: Beatrijs van Rheeden, Margot Tyssen, Sarah Michael, Willy van Bussel, Caroline Peeters.

Programma:
09:00 – 09.30      Ontvangst
09.30 – 10.00      Plenair welkom
10.00 – 12.00     Presentatie hoofdgast: Carolein Smit www.caroleinsmit.com

Carolein vertelt over haar werk, haar fascinaties en het ontstaan van een werk. Haar figuratieve beelden hebben een zeer mythische uitstraling. Ze tonen het afwijkende om het normale te bevestigen, ze verheffen het bovennatuurlijke om de grillen van de natuur in te dammen. Ze suggereren orde en zekerheid. Tegelijkertijd waarschuwen ze voor de chaos die ontstaat zodra we de voorgestelde orde loslaten. Beelden die zowel bang maken als de angst bezweren, een fraaie ambivalentie.

12.00 – 13.00      Lunch
13.15 – 14.45      Simultaansessie 1: 5 presentatoren spreken tegelijkertijd. De bezoeker kiest vooraf twee presentaties uit.
15.00 – 15.15      Pauze
15.30 – 17.00      Simultaansessie 2
17.00 – 18.30      Afsluiting en borrel

Vóór 15 oktober krijgen NVK leden en KLEI abonnees korting en betalen € 80. Niet leden betalen € 85. Na 15 oktober kosten alle kaartjes € 90.

De entree prijs is inclusief lunch, bijwonen van drie lezingen, borrel, en een persoonlijke keramische mok van een gerenommeerde keramist.

Inschrijven via de website www.kleisymposium.nl of de webwinkel www.klei.nl

De simultaansessies worden gepresenteerd door:

 • Beatrijs van Rheeden www.beatrijsvanrheeden.nl
  Haar porseleinen, abstracte ruimtelijke structuren zijn soms opengewerkt, soms gesloten. Geometrie, ritme en repetitie zijn belangrijke factoren. Beatrijs vertelt de ontwikkeling van haar werk en laat zien hoe haar vorm met de hand opgebouwd wordt, en de patronen gesneden worden.
 • Margot Thyssen www.margotthyssen.be
  Haar porseleinwerk laat de subtiele verschillen zien tussen de gegoten lagen. Soms piept er een randje kleur tussen de twee witte lagen, soms lijkt het of de middelste laag, onzichtbaar, op één of andere manier een rol speelt. Margot toont alle stappen van het proces. Haar mallen en kommen staan uitgestald.
 • Sarah Michael www.sarahmichael.nl
  Haar kleurrijke objecten zijn samengesteld uit gedraaide onderdelen, beschilderd met body stains, biscuit gebakken en met een glans transparant glazuur afgebakken tot 1200°. Vaak gebruikt ze ook lusters en transfers. Sarah laat 25 jaar ontwikkeling zien, een video toont het maakproces.
 • Willy van Bussel www.vanbussel-keramiek.nl
  Zijn transparante en dunwandige porseleinen kommen en cilinders zijn fascinerend. Ze zijn gedecoreerd met gekleurde slips in strakke grafische patronen. Willy gaat uitgebreid demonstreren op de draaischijf en geeft een korte demo decoreren.
 • Caroline Peeters www.carolinepeeters.nl
  De fascinatie voor bewaren is Caroline’s drijfveer voor het maken van keramisch werk. Het is een onuitputtelijke thematiek die haar blíjft inspireren. Met beeld en live demonstraties vertel ze op het KLEI symposium uitgebreid over haar “bewaarplaatsen” en waar ze vandaan komen.

♦ Bent u lid NVK of KLEI abonnee dan betaalt u tot 15 oktober € 80,-
Klik hier om uw kaartje te bestellen via de webwinkel

♦ Bent u geen lid NVK of KLEI abonnee dan betaalt u tot 15 oktober € 85,-
Klik hier om uw kaartje te bestellen via de webwinkel

Na 15 oktober 2017 kosten alle kaartjes € 90,-

Locatie: Veemgebouw, verdieping 8, Torenallee 86, 5617 BE Eindhoven
Route Veemgebouw, Strijp-S, Torenallee, Eindhoven

Oproep deelname Keramiekplein KreaDoe

Op de beurs KreaDoe 2017 (www.kreadoe.nl), van 1 t/m 5 november 2017 in de Jaarbeurs in Utrecht, komt dit jaar voor het eerst een ‘Keramiekplein’. KLEI staat hier met een kraam en ook Keramikos heeft een stand.
We zijn op zoek naar keramisten die 1 of meerdere dagen demonstraties willen geven: bijvoorbeeld draaien, gieten, handvormen, decoratietechnieken. Er zijn kosten aan verbonden, maar je mag dan volop reclame maken voor je eigen cursussen. Het verkopen van eigen werk is helaas niet toegestaan.
Er mogen ook workshops gegeven worden, maar die mogen niet langer dan een halfuur à driekwartier duren.
Aanmelden via vera.zegerman@klei.nl.

KERAMIEK TRIËNNALE 2018

De NVK (Nederlandse Vakgroep Keramisten) organiseert in 2018 voor de vierde keer een grote keramiekmanifestatie. Keramisten en kunstenaars uit heel Europa worden uitgenodigd hieraan deel te nemen. Er zijn geen beperkingen met betrekking tot leeftijd of nationaliteit. Het thema is figuratieve, sculpturale keramiek; werk moet recent zijn (2016, 2017). Naast een tentoonstelling in de periode maart-juni 2018 in CODA Museum Apeldoorn zijn meerdere activiteiten gepland. Er worden drie geldprijzen beschikbaar gesteld.

Deadline voor inschrijving is 30 augustus 2017. Inschrijfgeld: € 25,- per deelnemer. De selectie van kunstenaars en werken vindt plaats door een onafhankelijke jury. De jurering gebeurt op basis van anonimiteit. Correspondentie over de selectie is niet mogelijk. Inschrijfgelden worden niet geretourneerd. Kijk voor updates en inschrijvingen op www.nvk-keramiek.nl/triennale

Oline galerie Dutch Potters

Onlangs is onder de naam Dutch Potters een online galerie voor keramisten geopend. Zij kunnen hier hun originele, unieke en handgemaakte objecten laten zien – en ook verkopen. Op de website www.dutchpotters.com vindt u onder het tabblad keramisten de verschillende exposanten.

Leeuwarden Keramiekstad

Met het Keramiekmuseum Princessehof als basis trek Leeuwarden veel liefhebbers van keramiek. In de aanloop naar 2018 kan Leeuwarden ook als keramiekstad in de aandacht komen. Om dat te realiseren geeft Ynke Vogel een aanzet door haar winkel in de oude binnenstad open te stellen voor hedendaagse keramisten. Iedere keramist kan tegen een geringe vergoeding 3 maanden z’n werk tentoonstellen. Na 3 maanden maakt hij/zij ruimte voor een nieuwe keramist. Iedere éérste zaterdag van de maand is er een opening met nieuw werk van 1 of 2 keramisten. Zo is er altijd werk van 5-6 keramisten en ook altijd nieuw werk te zien. Op deze wijze probeert Vogel een aanzet te geven naar “Leeuwarden Keramiekstad”.

Dynamische Keramiekwinkel, Kleine Hoogstraat 9, 8911 HD Leeuwarden
Open: do, vr, za 13-16.30. Info: vogelynke@gmail.com

JOUW WERK IN KLEI?  DOE MEE!

logo KleiGalerij

In 2017 heeft iedere aflevering van de rubriek KleiGalerij in KLEI weer een thema. Voor ieder thema kunnen abonnees van het blad een goede foto (jpg of tiff, ca 2 of 3 MB) van hun werk insturen naar redactie@klei.nl.

Vermeld daarbij:

De naam van de maker (met geboorteplaats en -jaar)
De titel
Het jaartal waarin het gemaakt is
Gebruikte materialen
Afmetingen (H x B x D)
De naam van de fotograaf
Je adres en woonplaats en (eventueel) de website
Vertel in maximaal 75 woorden iets over de maker en/of het werk zelf. Je mag ook iets vertellen over je werk m.b.t. het thema. De redactie plaatst uitsluitend foto’s van objecten die in het thema passen.

Ben je (nog) geen abonnee, dan nodigen we je bij deze van harte uit. Een jaarabonnement kost op jaarbasis voor Nederland en België € 27,- (met incassomachtiging) en € 28,50 (bij andere betaalwijze). Bestellen via de webwinkel.

Thema’s en uiterste inleverdata 2017
2017-6: TORSO, inleveren vóór 10 september.