Home Forums KLEI gietklei maken van grondklei

Dit onderwerp bevat 2 reacties, heeft 2 stemmen, en is het laatst gewijzigd door  Nicky S 3 weken, 5 dagen geleden.

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
 • Auteur
  Berichten
 • #21464

  Nicky S
  Bijdrager

  Is het mogelijk om van klei uit de grond giet klei te maken? En hoe dan, zijn hier speciale recepten voor? En hoe zorg ik dat het zand uit de klei is gefilterd?

  #21479

  Michel Kuipers
  Bijdrager

  Het uitfilteren van zand uit de klei kun je hetzelfde doen als in de natuur (rivier). Meng het kleizand mengsel met een overmaat aan water en laat het geheel bezinken. Door het gewicht zal het zand als eerste neerslaan. Daarboven slaan steeds fijnere kleideeltjes neer. Na volledige bezinking verwijder je het overtollige water met de evt. drijvende elementen. Verzamel daarna de klei afzetting (pap) tot aan de zandlaag.
  Van deze klei kun je gietklei maken door er extra water aan toe te voegen. Echter dit soort gietklei krimpt relatief veel. Als je de gietklei minder wil laten krimpen is het zinnig gebruik te maken van electrolieten als toevoeging. Er zijn daar geen standaard recepten voor beschikbaar omdat de mate van toevoeging afhangt van de klei die je hebt gewonnen. Sla er professionele literatuur op na voor een uitgangspunt van je proeven. Het maken van een goed werkende gietklei is veel werk en een vak apart.
  Succes gewenst, http://www.michelkuipers.nl

  Bijlagen:
  #21491

  Nicky S
  Bijdrager

  Michel heel erg bedankt voor je snelle reactie, ik ga ermee aan de slag!

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.