KLEIsymposium ’18

 

PERSBERICHT

Voor alle klei-liefhebbers in Nederland en België organiseren de NVK en de Stichting KLEI een KLEI symposium. Dit wordt gehouden op zaterdag 27 januari 2018 in het Veemgebouw, Strijp-S Eindhoven.

Op zoek naar inspiratie en ontmoetingen in de wereld van klei?

Kom kijken en luisteren naar 6 keramisten die vertellen hoe ze tot hun specifieke werk zijn gekomen, waarom ze dit soort werk maken en juist déze techniek of klei gebruiken.

Hoofdgast is Carolein Smit. Een internationaal bekende kunstenaar met werk in diverse musea en vele prijzen op haar naam.

De andere 5 presentatoren zijn goede bekenden uit het Nederlands-Belgische keramiek circuit en zijn evenals de hoofdgast benaderd voor dit symposium vanwege hun eigenzinnige thematiek en manier van werken: Beatrijs van Rheeden, Margot Tyssen, Sarah Michael, Willy van Bussel, Caroline Peeters.

Programma:
09:00 – 09.30      Ontvangst
09.30 – 10.00      Plenair welkom
10.00 – 12.00     Presentatie hoofdgast: Carolein Smit www.caroleinsmit.com

Carolein vertelt over haar werk, haar fascinaties en het ontstaan van een werk. Haar figuratieve beelden hebben een zeer mythische uitstraling. Ze tonen het afwijkende om het normale te bevestigen, ze verheffen het bovennatuurlijke om de grillen van de natuur in te dammen. Ze suggereren orde en zekerheid. Tegelijkertijd waarschuwen ze voor de chaos die ontstaat zodra we de voorgestelde orde loslaten. Beelden die zowel bang maken als de angst bezweren, een fraaie ambivalentie.

12.00 – 13.00      Lunch
13.15 – 14.45      Simultaansessie 1: 5 presentatoren spreken tegelijkertijd. De bezoeker kiest vooraf twee presentaties uit.
15.00 – 15.15      Pauze
15.30 – 17.00      Simultaansessie 2
17.00 – 18.30      Afsluiting en borrel

Inschrijven via de website www.kleisymposium.nl of de webwinkel www.klei.nl

De simultaansessies worden gepresenteerd door:

 • Beatrijs van Rheeden www.beatrijsvanrheeden.nl
  Haar porseleinen, abstracte ruimtelijke structuren zijn soms opengewerkt, soms gesloten. Geometrie, ritme en repetitie zijn belangrijke factoren. Beatrijs vertelt de ontwikkeling van haar werk en laat zien hoe haar vorm met de hand opgebouwd wordt, en de patronen gesneden worden.
 • Margot Thyssen www.margotthyssen.be
  Haar porseleinwerk laat de subtiele verschillen zien tussen de gegoten lagen. Soms piept er een randje kleur tussen de twee witte lagen, soms lijkt het of de middelste laag, onzichtbaar, op één of andere manier een rol speelt. Margot toont alle stappen van het proces. Haar mallen en kommen staan uitgestald.
 • Sarah Michael www.sarahmichael.nl
  Haar kleurrijke objecten zijn samengesteld uit gedraaide onderdelen, beschilderd met body stains, biscuit gebakken en met een glans transparant glazuur afgebakken tot 1200°. Vaak gebruikt ze ook lusters en transfers. Sarah laat 25 jaar ontwikkeling zien, een video toont het maakproces.
 • Willy van Bussel www.vanbussel-keramiek.nl
  Zijn transparante en dunwandige porseleinen kommen en cilinders zijn fascinerend. Ze zijn gedecoreerd met gekleurde slips in strakke grafische patronen. Willy gaat uitgebreid demonstreren op de draaischijf en geeft een korte demo decoreren.
 • Caroline Peeters www.carolinepeeters.nl
  De fascinatie voor bewaren is Caroline’s drijfveer voor het maken van keramisch werk. Het is een onuitputtelijke thematiek die haar blíjft inspireren. Met beeld en live demonstraties vertel ze op het KLEI symposium uitgebreid over haar “bewaarplaatsen” en waar ze vandaan komen.

♦ Entreeprijs € 90,-  is inclusief lunch, bijwonen van drie lezingen, borrel, en een persoonlijke keramische mok van een gerenommeerde keramist.

Klik hier om uw kaartje te bestellen via de webwinkel

Locatie: Veemgebouw, verdieping 8, Torenallee 86, 5617 BE Eindhoven
Route Veemgebouw, Strijp-S, Torenallee, Eindhoven