Oproepen en nieuws

EKWC: CALL FOR APPLICATIONS

Het EKWC nodigt kunstenaars, ontwerpers en architecten uit, die al eerder, of nog nooit met klei hebben gewerkt om de ​​keramische uitdaging aan te gaan in een twaalf weken durende residentie. In deze ronde stellen we ons ook open voor geluidskunstenaars, componisten en andere muziekpioniers. Wat we nodig hebben is een fantasierijk werkplan, een experimentele houding of een sterk concept; iets wat je in twaalf weken zou willen bereiken wat niet mogelijk zou zijn zonder de faciliteiten of het advies van de experts van het EKWC. De deadline voor de volgende aanmeldingsronde is 26 juni 2022 betreffende werkperiodes in de eerste helft van 2023.
 
Klik hier voor richtlijnen en aanmeldformulieren
Deadline: 26 juni 2022, 23.59 (CEST)

OPROEP: Doe jij dit jaar mee aan de Pop Up Gift Shop van Silex?

Silex 's-Hertogenbosch organiseert jaarlijks een terugkerend evenement, de Pop Up Gift Shop. Van 5 november 2022 t/m 31 december 2022 vindt het evenement plaats. De Pop Up Gift Shop is speciaal in de periode van de winterse feestdagen georganiseerd zodat het publiek creatieve en originele cadeau's kan komen shoppen. Professionals uit het creatieve veld worden uitgenodigd om deel te nemen door middel van een Open Call.
Wat kun je verwachten?
• Een mooie plek van ongeveer 2m²
• Promotie op verschillende creatieve platforms, zowel online als offline
• Flyers om uit te delen aan je eigen netwerk
• Verschillende netwerk mogelijkheden
Voorwaarden
• De aanmelding wordt beoordeeld door een onafhankelijke jury bestaande uit professionals uit het veld
• 30% commissie voor Silex indien een werk verkocht wordt
• Geen overige kosten, er wordt geen huur o.i.d. in rekening gebracht
• Prijzen per product tot €1 tot €300,-
• Beschikbaarheid voor het inrichten en aanleveren van werk tussen dinsdag 1 t/m vrijdag 4 november.
• Het winkelpersoneel van Silex verzorgt de verkoop, dus aanwezigheid is niet noodzakelijk. We organiseren wel verschillende momenten waarop de makers elkaar kunnen ontmoeten en met de bezoekers in contact kunnen komen.
Aanmelden?
Stuur voor 30 juni 2022 een e-mail naar
 info@silex.nl met daarin:
• 3 tot 5 foto’s van het werk
• Een motivatiebrief van ongeveer 300 woorden
• Een korte CV
Uiterlijk 11 juli 2022 krijg je bericht met de uitslag van de aanmelding.

OPROEP: Jouw werk in KLEI?

       
Doe mee aan de rubriek KleiGalerij! Iedere aflevering van de rubriek KleiGalerij in KLEI heeft  een thema. Abonnees van het blad kunnen een goede foto (jpg of tiff, ca. 2 of 3 MB) van hun werk insturen naar redactie@klei.nl Vermeld daarbij:
• De naam van de maker, geboorteplaats en -jaar, huidig adres en woonplaats, abonneenummer en (eventueel) website.
• Van het werk: de titel • Het jaartal waarin het gemaakt is • Gebruikte materialen • Afmetingen (H x B x D) • De naam van de fotograaf
• Vertel in maximaal 75 woorden iets over de maker en/of het werk zelf. De redactie plaatst uitsluitend kwalitatief goede foto’s van objecten die in het thema passen. Ben je (nog) geen abonnee, dan nodigen we je bij deze van harte uit om dit te worden. Een jaarabonnement kost op jaarbasis in 2022 voor Nederland en België € 28,50 met incassomachtiging; € 30,00 bij andere betaalwijze.
Thema’s en uiterste inleverdata 2022
2022-4 juli-augustus: Dozen: inleveren vóór 10 mei 2022
2022-5 september-oktober: Kleur:  inleveren vóór 10 juli 2022
2022-6 november-december: Feest: inleveren vóór 10 september 2022

OPROEP: NKO Gouda zoekt klassenassistenten!

Sinds een aantal jaren worden onze docenten tijdens het lesgeven ondersteund door klassenassistenten. Er zitten rond de 18 cursisten in een groep, die allemaal zelfstandig aan het werk zijn: de klassenassistent loopt net als de docent rond in de groep en assisteert en adviseert daar waar nodig is. Hij/zij is de rechterhand van de docent!
Het is een samenwerking met de NKO als vrijwilliger: daar staat tegenover dat het heel leerzaam en leuk is en  bovendien mag een klassenassistent meedoen met een cursus van de NKO ter waarde van € 400,-.
Mocht u belangstelling hebben graag een e-mail naar info@keramiekopleiding.nl

OPROEP: Uw favoriete glazuurrecept delen?

In de rubriek ‘Het glazuurrecept’ delen lezers van KLEI een van hun favoriete glazuurrecepten. Dat kan een geheel eigen glazuur zijn, maar ook een bestaand glazuur met eigen aanpassingen. Ook een recept delen? Stuur dan een mail aan redactie@klei.nl met als titel ‘Glazuurrecept’. Beantwoord in de tekst onderstaande 3 vragen en stuur twee goede foto’s mee: een detailfoto van het glazuur en een foto van het werk (jpg of tiff, ca. 2 of 3 MB).
  1. Waarom is dit glazuur een van je favorieten?
  2. Wat zijn de eigenschappen van het glazuur?
  3. Wat is de herkomst van dit glazuur?

KLEI-tasje gespot in Bangladesh !


OPROEP: Klei Kunst en Route

Laat jij ook je werk zien op de Klei Kunst en Route op 23/24 juli en 13/14 augustus?
Deze zomer vindt voor de tweede keer de KleiKunstenRoute plaats in en rond Dokkum, in Friesland. Het is een fiets-en wandelroute langs mooie tuinen waar keramiek is tentoongesteld. Wil jij ook je keramiek daar laten zien? Je kunt je nog opgeven om mee te doen. Stuur een berichtje naar mariska@projectsbypost.nl of neem alvast een kijkje op de website www.kleikunstenroute.nl
 
Mooi als je meedoet!

Siegburger Keramiekprijs

Siegburger Keramikpreis
Thema: "Ton & Töne - Der Ton macht die Musik"

Voor de vierde keer werd op 9 januari 2022 de Siegburger Keramiekprijs uitgereikt. In totaal werden drie van de 45 tentoongestelde werken bekroond, drie kregen een speciale vermelding, twee werden aangekocht door het Stadsmuseum.
1e prijs: Ellen Rijsdorp, Delft (midden)
2e prijs: Monika Debus, Höhr-Grenzhausen (rechts)
3e prijs: Christine Ruff, Wuppertal (links)
Speciale vermelding: Uta Blindow, Bate Pfefferkorn und Meng-Chan Yu.
Aangekocht werden werken van: Nathalie Schnider-Lang, Karima Duchamp und Kim Hyunjin.

OPROEP: Vrijetijdsbraderie Dorpsstraat De Bilt

10 sep van 10-16.30 uur: Vrijetijdsbraderie Dorpsstraat De Bilt
Meer informatie op www.marktdagdebilt.nl
Klik hier voor het inschrijfformulier en de voorwaarden!

OPROEP: Doe mee met de Nationale Kunstdagen 19 en 20 november 2022

Kunstenaars kunnen zich nu aanmelden voor deelname aan de Nationale Kunstdagen op zaterdag 19 en zondag 20 november 2022.
Klik hier voor alle informatie

OPROEP: Deelname Keramiekmarkt Maaseik

Voor de keramiekmarkt te Maaseik (BE) op zondag 26 juni 2022 kunt u online inschrijven via onderstaande link:
https://www.visitmaaseik.be/nl/keramiekmarkt-2022-deelnameformulier-standhouders
Voor meer informatie kunt u altijd mailen met maddy.trips@maaseik.be

NVK (Nederlandse Vakgroep Keramisten) opgeheven


Land Art Delft: Tulpenpiramide

Vanaf mei 2021 is 's wereld grootste tulpenpiramide bij Land Art Delft omsingeld door 10.000 rode tulpen. De tulpen, ter beschikking gesteld door De Tulperij uit Voorhout, zorgen voor een typisch Hollands plaatje rondom de 12-meter hoge Delfts Blauwe Tulpenpiramide die door schilders van Royal Delft is beschilderd. Er is een coronaproof arrangement samengesteld - een fietsroute die de drie locaties verbindt, te vinden op Route.nl
Meer info

Museum Arnhem: 1e tegel op de nieuwe museumvleugel geplaatst

In april brachten Saskia Bak en Cathelijne Bouwkamp de eerste tegels aan op de nieuwe museumvleugel. De komende maand worden er in totaal 82.000 unieke tegels aan de gevel bevestigd.
De tegels zijn gemaakt door Koninklijke Tichelaar. De geglazuurde keramische tegels zijn zeer duurzaam als gevelmateriaal; gemaakt van natuurlijke klei en ze blijven hun kleur en glans behouden. Door een speciaal 'recept' is geen één tegel hetzelfde. De combinatie van de kleuren en het verloop van de kleuren zorgen ervoor dat je straks met verwondering naar het nieuwe museumgebouw kijkt.

Anne Wenzel maakt het werk van Francis Bacon na van klei

'Het begint telkens met een probleem', zegt kunstenaar Anne Wenzel opgewekt. Enthousiast loopt ze door haar atelier om de serie keramieken beelden te laten zien die ze sinds maart vorig jaar - het begin van de eerste lockdown - maakt, naar direct voorbeeld van de schilderijen vam Francis Bacon (1909-1992).
Klik hier voor meer informatie

Discussieforum is verhuisd van de website naar Facebook

Op de nieuwste versie van de website www.klei.nl (inmiddels online), is geen discusieforum meer aanwezig. De reden hiervoor is dat er steeds minder belangstelling is voor het gebruik van het forum en dat het bouwen van een nieuwe versie te hoge kosten met zich meebrengt. Van de informatie uit het oude forum en uit de periode vanaf 2016 tot 21 mei 2020 komt binnenkort een read-only bestand en deze zal op de website onder 'handig' worden geplaatst zodat alle informatie nog wel toegankelijk blijft.
Op Facebook kunnen vragen gesteld worden aan de redactie en aan andere keramisten via de groep 'KLEI keramiek magazine - Forum'. Hier kunnen ook foto’s van werk en aankondigingen van exposities gedeeld worden. Ga naar Facebook