Oproepen en nieuws

KORAMIEK - OISTERWIJK: OPEN DAG

Open Dag op 30 - 31 oktober van 12.00 - 17.00 uur.
Koramiek, Kerkhovensestraat 29, 5061 JP Oisterwijk, www.koramiek.nl

Keramiekmuseum Princessehof zoekt feesttafels voor tentoonstelling

Het Princessehof in Leeuwarden presenteert in het najaar van 2022 een grote tentoonstelling die laat zien hoe we in Nederland feest vieren met eten. Daarom is het museum op zoek naar de feesttafels (met servies) en persoonlijke verhalen van festvoerders in heet Nederland. Alle feesten zijn welkom: van Kerst tot Keti Koti en van een verjaardag tot Suikerfeest.
 
Het Princessehof is op zoek naar alles waarmee mensen hun feesttafel dekken, of dat nou de eettafel, de salon- of tuintafel is: elke inzending is welkom. De gekozen serviezen zullen van oktober 2022 tot de nazomer van 2023 deel uitmaken van de tentoonstelling, waarin tientallen feestelijk gedekte tafels en de bijbehorende persoonlijke verhalen de enorme diversiteit aan feestelijke tradities en gewoonten tonen.
 
Meedoen
Om mee te doen roept het museum op om een foto van de gedekte feesttafel in te sturen, samen met het persoonlijke verhaal dat past bij dit feest (wat wordt er gevierd, waarom, met wie en wat staat er allemaal op tafel?) en naam en adres. Inzendingen kunnen tot 15 oktober verstuurd worden naar feest@princessehof.nl. Uit alle reacties selecteert het Princessehof een aantal gedekte feesttafels, die samen in het museum een zo breed mogelijk beeld tonen van hoe Nederland vandaag de dag feest viert.
 

NB: annulering Rakuvaria live festival! - BELANGRIJK -

NB: Annulering Rakuvaria live festival!
Door de laatste berichtgeving van het kabinet dat er tot en met 1 september geen meerdaagse festivals mogen worden gehouden, heeft de organisatie helaas het besluit moeten nemen om het Rakuvaria-Live festival te annuleren. We vinden dit heel erg jammer, maar durven het niet aan om de gok te nemen! De volgende editie zal pas plaatsvinden met Pinksteren in 2023

OPROEP: The Third Blanc de Chine International Ceramic Award 2021

The Third Blanc de Chine International Ceramic Art Award 2021
Application Requirements: 30 december 2021
Klik hier voor meer informatie

Land Art Delft: Tulpenpiramide

Vanaf deze week is 's wereld grootste tulpenpiramide bij Land Art Delft omsingeld door 10.000 rode tulpen. De tulpen, ter beschikking gesteld door De Tulperij uit Voorhout, zorgen voor een typisch Hollands plaatje rondom de 12-meter hoge Delfts Blauwe Tulpenpiramide die door schilders van Royal Delft is beschilderd. Er is een coronaproof arrangement samengesteld - een fietsroute die de drie locaties verbindt, te vinden op Route.nl
Meer info

Museum Arnhem: 1e tegel op de nieuwe museumvleugel geplaatst

In april brachten Saskia Bak en Cathelijne Bouwkamp de eerste tegels aan op de nieuwe museumvleugel. De komende maand worden er in totaal 82.000 unieke tegels aan de gevel bevestigd.
De tegels zijn gemaakt door Koninklijke Tichelaar. De geglazuurde keramische tegels zijn zeer duurzaam als gevelmateriaal; gemaakt van natuurlijke klei en ze blijven hun kleur en glans behouden. Door een speciaal 'recept' is geen één tegel hetzelfde. De combinatie van de kleuren en het verloop van de kleuren zorgen ervoor dat je straks met verwondering naar het nieuwe museumgebouw kijkt.

OPROEP: Internationale Textielkunst Biënnale 22-30 oktober 2022

• 22 t/m 30 oktober 2022: Internationale Textielkunst Biënnale
Info en aanmelden: www.artksp.be
Deadline: 1 maart 2022

Anne Wenzel maakt het werk van Francis Bacon na van klei

'Het begint telkens met een probleem', zegt kunstenaar Anne Wenzel opgewekt. Enthousiast loopt ze door haar atelier om de serie keramieken beelden te laten zien die ze sinds maart vorig jaar - het begin van de eerste lockdown - maakt, naar direct voorbeeld van de schilderijen vam Francis Bacon (1909-1992).
Klik hier voor meer informatie

OPROEP: Jouw werk in KLEI?

       
Doe mee aan de rubriek KleiGalerij! In 2021 heeft iedere aflevering van de rubriek KleiGalerij in KLEI weer een thema. Abonnees van het blad kunnen een goede foto (jpg of tiff, ca. 2 of 3 MB) van hun werk insturen naar redactie@klei.nl Vermeld daarbij: • De naam van de maker (met geboorteplaats en -jaar) • De titel • Het jaartal waarin het gemaakt is • Gebruikte materialen • Afmetingen (H x B x D) • De naam van de fotograaf • Huidige adres en woonplaats en (eventueel) de website • Vertel in maximaal 75 woorden iets over de maker en/of het werk zelf. De redactie plaatst uitsluitend kwalitatief goede foto’s van objecten die in het thema passen. Ben je (nog) geen abonnee, dan nodigen we je bij deze van harte uit om dit te worden. Een jaarabonnement kost op jaarbasis in 2021 voor Nederland en België € 28,50 met incassomachtiging; € 30,00 bij andere betaalwijze.
Thema’s en uiterste inleverdata 2021
2021-6 (november-december): Kerst: Inleveren vóór 10 september 2021.

OPROEP: Uw favoriete glazuurrecept delen?

In de rubriek ‘Het glazuurrecept’ delen lezers van KLEI een van hun favoriete glazuurrecepten. Dat kan een geheel eigen glazuur zijn, maar ook een bestaand glazuur met eigen aanpassingen. Ook een recept delen? Stuur dan een mail aan redactie@klei.nl met als titel ‘Glazuurrecept’. Beantwoord in de tekst onderstaande 3 vragen en stuur twee goede foto’s mee: een detailfoto van het glazuur en een foto van het werk (jpg of tiff, ca. 2 of 3 MB).
  1. Waarom is dit glazuur een van je favorieten?
  2. Wat zijn de eigenschappen van het glazuur?
  3. Wat is de herkomst van dit glazuur?

OPROEP om te exposeren

Rottum is een klein wierdendorpje in Noord-Groningen. In het kerkje worden, naast andere activiteiten, al 12 jaar exposities georganiseerd. Het gaat voornamelijk om hangend werk. Bent u geïnteresseerd voor de jaren 1921 of 1922 stuurt u dan foto's van uw werk naar mirjambouchier@gmail.com Er zijn aan het exposeren geen kosten verbonden.

Discussieforum is verhuisd van de website naar Facebook

Op de nieuwste versie van de website www.klei.nl (inmiddels online), is geen discusieforum meer aanwezig. De reden hiervoor is dat er steeds minder belangstelling is voor het gebruik van het forum en dat het bouwen van een nieuwe versie te hoge kosten met zich meebrengt. Van de informatie uit het oude forum en uit de periode vanaf 2016 tot 21 mei 2020 komt binnenkort een read-only bestand en deze zal op de website onder 'handig' worden geplaatst zodat alle informatie nog wel toegankelijk blijft.
Op Facebook kunnen vragen gesteld worden aan de redactie en aan andere keramisten via de groep 'KLEI keramiek magazine - informatie delen en vragen stellen'. Hier kunnen ook foto’s van werk en aankondigingen van exposities gedeeld worden. Ga naar Facebook