Cursussen

Voor adverteerders in de rubriek Cursussen in KLEI keramiek magazine verzorgen wij zonder extra kosten een vermelding in de rubriek cursussen op deze website.
Voor informatie over plaatsing in deze rubriek, tarieven en sluitingsdata zie pagina Adverteren.

Aanbod in Nederland

AMERSFOORT: KLEISTAD - Centrum voor keramiek

Inloopatelier: werkplaats voor keramisten
• 6 dagen per week geopend. 300 m² atelier goed uitgerust atelier
• Diverse cursussen en workshops
• Workshops op maat
Kijk voor actuele info op www.kleistad.nl

AMERSFOORT: Margriet Eyken


Workshop PORTRET-3-DAAGSE 
Ontwikkeling, anatomie en vrije expressie. Leer een ruimtelijk portret boetseren op
• vr/za/zo 12-13-14 januari 2024 en
• vr/za/zo 24-25-26 mei 2024
• Klein portret op 23-25 februari 2024
• Mensfiguur op 4-5 mei en 6-7 juli 2024
Info: margrieteyken.nl of mail naar info@margrieteyken.nl

AMERSFOORT: Mi Marie KeramiekWorkshop Bloemen maken van Porselein. Kijk voor informatie en data op: www.mimariekeramiek.nl

AMSTERDAM: DE KLEIACADEMIE

Cursus draaien op woensdagavond
Januari / februari / maart 2024
Zie: www.kleiacademie.nl, De Kleiacademie, Ingelandenweg 1, 1060 WE Amsterdam

AMSTERDAM: Keramiek-atelier Patty Schilder


• Werkplaatsen / Open Studio in schoon, licht en ruim atelier (120 m²) in de Jordaan. Goed geoutilleerd met o.m. draaischijven en kleiwals
• Workshops: raku en naked raku, obvara en paardenhaar
• Wekelijkse cursussen
Zie: www.pattyschilder.nl | Patty Schilder +31 (0)6-41143788.

BAARN: Lotens' Atelier
Workshops decoratie-technieken: Onderglazuurverf, bellenblaas, intarsia/sgraffito, schellak, terra sigillata. Ook workshop gipsmal maken en papierporselein. Intensieve en leerzame les met werkboek incl. recepten.
Prijs: € 62,50 met GRATIS penseel.
Workshops ook online: Werkboek + 6 video’s. Prijs: € 29,95.
Masterclass Keramiek: Van basiskennis tot vakkennis. Alles leren over klei tijdens de 10-maandelijkse lessen. De masterclass start 2x per jaar.
Info: www.lotensatelier.nl

BERGSCHENHOEK: Cock Keramiek

Cursussen draaien, handvormen en model boetseren. Info: www.cockkeramiek.nl

DEN BOSCH: HUIS73


Workshop grootdraaien met Angelique Homberg  
Denk groot, groter, grootst en verleg je grenzen op de draaischijf met deze sfeervolle workshop op 13 april bij Huis73 in Den Bosch (10.00-15.00). Max. 10 deelnemers, kosten: € 150,- incl. lunch & klei, excl. stookkosten. Inschrijven bij www.huis73.nl

 


DEN BOSCH: SILEX

Inloopatelier keramiek, diverse workshops. Kijk voor meer info op: www.silex.nl


GOUDA: Nederlandse Keramiekopleiding (NKO)

Winter draai-vierdaagse
Is draaien je passie of wil je dat bij jezelf ontdekken? Kom in de eerste week van 2024 dan bij ons een week lang draaien! Elke dag krijg je nieuwe technieken aangereikt. Uiteraard nemen we er uitgebreid de tijd voor, zodat jij je deze technieken onder de knie krijgt.
Een mooie start van het nieuwe kalenderjaar!
Basiscursus
Weinig of geen ervaring met keramiek, maar wil je er wel serieus mee aan de slag? Dan is de basiscursus keramiek een prima mogelijkheid om kennis te maken met keramiek. Zowel basis draaivaardigheden als diverse handvormtechnieken komen aan bod. Een succesvolle basiscursus keramiek is een uitstekende voorbereiding op deelname aan onze driejarige ambachtelijke opleiding Keramische Technieken.
Korte cursussen
• Papier porselein
Deze korte workshop is vooral bedoeld om de kwaliteiten en mogelijkheden van papierporselein en vlasporselein te ontdekken en onderzoeken. In hoeverre verschillen deze porseleinsoorten onderling en van andere klei en porselein? Waarom gebruik je voor het ene werk vlasporselein en voor het andere werk zelfgemaakte papierporselein? Onderwerpen die in deze workshop uitgebreid aan de orde komen.
• Boetseren van een dier
Voor het boetseren van een staand dier, bijvoorbeeld een paard, hond, kat of lama kun je gebruik maken van paperclay en een vulling van kranten. Hoe je deze techniek toepast leer je in de 4-daagse workshop ‘Boetseer een dier’. We gaan een dier boetseren met een hoogte van ongeveer 35 cm. Het dier kan na het bakken zelfstandig staan. Onder begeleiding vordert het door jou gekozen dier, Diverse hondenrassen zijn enorm verschillend van elkaar, waar zitten de verschillen precies? Het is een ontzettend boeiende zoektocht naar de anatomie en lichaamstaal van het dier.
Voor meer informatie over de diverse opleiding en cursussen: ga naar onze website www.keramiekopleiding.nl, Nederlandse Keramiekopleiding, Winterdijk 4a, 2801 SJ  Gouda, +31 (0)182-515274.


HAARLEM: THE CERAMIC CENTRE

With maximum 7 students per class and independent practice sessions included, our beginner classes are geared to give you the personal attention and the time to get your skills in place quickly. Our follow on courses are designed to help you express your personal style and aesthetic by fine tuning how to create with intent. The studio is well equipped with Shimpo wheels, Westeneng kilns and ample storage. Our instructors are well respected, professional potters with many years of teaching experience. We can offer personal mentoring, team events and custom workshops for up to 50.
Locatie: Gonnetstraat 9, 2011 KA Haarlem, www.theceramiccentre.com

LEIDEN: CLAY STUDIO LEIDEN

Workshops and private lessons by professional ceramic artist whose work is represented in museums in Europe and private art collections worldwide. Commissioned by Cartier and Christian Liaigre; featured in Vogue, Harper’s Bazaar, Ceramics Monthly, Klei among others. 
Wheel-throwing with porcelain, trimming, hand-building and glazing workshops for complete beginners and up. Instruction in English. 
For more info visit claystudioleiden.com or follow on social media @claystudioleiden. 
Address: Haagweg 4/F14, 2311 AA Leiden. Visits by appointment only.

MAURIK: POTTENBAKKERIJ DE VOGELPOT
MEERDAAGSE WORKSHOP DRAAIEN door Willibrord Börger
Individuele begeleiding voor beginners, maar vooral ook voor ervaren draaiers. Je leert o.a. centreren met adem en weinig inspanning, optrekken, vorm draaien, groot en snel draaien en heel veel meer. Inclusief heerlijke lunch en evt. verblijfsmogelijkheid. De lessen worden gegeven in eigen, ruime pottenbakkerij door zeer ervaren docent/ keramist/pottenbakker.
Kijk voor meer informatie op de website www.devogelpot.nl / info@devogelpot.nl

PANNINGEN: Keramiek Maakplaats de Steenuil

Meerdaagse cursussen
• diverse workshops en draai-cursussen
Informatie: www.MaakplaatsDeSteenuil.nl of mail naar info@MaakplaatsDeSteenuil.nl

SOEST: DE HAZELAAR ART SUPPLIES

Diverse workshops. Kijk voor meer info: www.hazelaar.nl/activiteiten

TEGELEN: KERAMIEKCENTRUM TIENDSCHUUR

Workshops individueel door gastdocenten. Kijk voor het workshopprogramma op
www.tiendschuur.net

VEGHEL: PHOENIX CULTUUR ZOUTSTOOK SPECIAL op 8-9-10 maart 2024

Een weekend vol ontdekkingen, inspiratie, uitwisseling en ontmoetingen! Ga onder leiding van ervaren docenten Bernadette Stokwielder en Nirdosh Petra van Heesbeen aan de slag met het mooie ambacht zoutstoken; een eeuwenoude glazuurtechniek waarbij zout op hoge temperatuur gaat ontbinden en reageert met de kwarts in de klei. Het resultaat: een warme gekleurde glazuurlaag.
Jeremy Nichols is een bekende Engelse keramist met een zeer herkenbare eigen beeldtaal. Tijdens zijn inspirerende masterclass ga je zelf aan het werk op de draaischijf. Nichols geeft ook een lezing en demonstraties en er worden films vertoond over keramiek en zoutstoken. De zoutverglaasde keramiekcollectie van Jan van Houdt is doorlopend te bezichtigen. Net als de speciale expositie van Anne van der Heyden en de Zoutwerkgroep.
Meer informatie en inschrijven? Ga naar www.phoenixcultuur.nl of bel +31 (0)413-782010.

VEGHEL: PHOENIX CULTUUR ZOUTSTOOK SPECIAL op 8-9-10 maart 2024

Een weekend vol ontdekkingen, inspiratie, uitwisseling en ontmoetingen! Ga onder leiding van ervaren docenten Bernadette Stokwielder en Nirdosh Petra van Heesbeen aan de slag met het mooie ambacht zoutstoken; een eeuwenoude glazuurtechniek waarbij zout op hoge temperatuur gaat ontbinden en reageert met de kwarts in de klei. Het resultaat: een warme gekleurde glazuurlaag.
Jeremy Nichols is een bekende Engelse keramist met een zeer herkenbare eigen beeldtaal. Tijdens zijn inspirerende masterclass ga je zelf aan het werk op de draaischijf. Nichols geeft ook een lezing en demonstraties en er worden films vertoond over keramiek en zoutstoken. De zoutverglaasde keramiekcollectie van Jan van Houdt is doorlopend te bezichtigen. Net als de speciale expositie van Anne van der Heyden en de Zoutwerkgroep.
Meer informatie en inschrijven? Ga naar www.phoenixcultuur.nl of bel +31 (0)413-782010.

VEGHEL: ZOUTSTOOK OP DE NOORDKADE BIJ PHOENIX CULTUUR

De keramiekafdeling van Phoenix Cultuur beschikt over een grote zoutoven (uniek in Nederland!) op het erfgoedterrein De Noordkade in Veghel. Het gehele cursusjaar worden er diverse zoutstook workshops verzorgd voor gevorderde amateurs en professionele keramisten, o.l.v. Bernadette Stokwielder. Van kennismaking stoken tot verdieping in het zoutstoken binnen de werkgroepen. Ook bijzondere keramiek-specials staan jaarlijks op het programma. Inschrijven voor workshops of andere keramiekcursussen via www.phoenixcultuur.nl of tel. +31 (0)413-782010. Meer informatie: bernadette@kleigoed.com

ZAANDIJK: ZEGERS KERAMIEK EN GLAZUREN

Workshops:
* introductie in glazuurgrondstoffen en het samenstellen van glazuur
* glazuur ontwerpen volgens de gridmethode van Ian Currie
* glazuur maken van rivierklei, houtas en zand
Meer informatie? Zie www.carlazegers.nl

Aanbod in België

GENK: KERAMIEK CENTRUM LIMBURG

Diverse workshops. Info: www.keramiekcentrum.be | +32 (0)89242040.

NEVELE: COLPAERT VAN LEEMPUTTEN

Cursussen, demo’s en infosessies. Info: www.iscrat.be

POPERINGE: Stefans Pottery

VOORJAAR 2024: Driedaagse cursussen pottendraaien in de IJzervallei met overnachting in landelijke B&B – voor beginners en gevorderden.
Info: www.stefanspottery.com .
 

WELLEN: STUDIO KIM JOLLING

Workshops draaien met steengoed en porselein. Beginners en gevorderden. In de studio in Wellen, alsook in pottenbakkersdorp La Borne (Fr).
Info: www.studiokimjolling.be | info@studiokimjolling.be | +32 (0)456082064.


____________________________________________________________________________


Aanbod in overige landen

FRANKRIJK: DE KLEISCHOOL - ATELIER FILASKI


Pottenbakkerij Vakanties + Vol pension in Noordoost-Frankrijk
20 verschillende workshop weken met o.a. Raku, Kristalglazuur of Anagama. Voor beginners en gevorderden. In oude Lorraine boerderij. + 5 uur rijden vanuit NL, ca. 3uur vanuit B. Zwembad aanwezig. Zie www.dekleischool.nl
Potter in Residence in Zuid Frankrijk voor gevorderden (geen les).
Huur een pottenbakkerij met huis (in middeleeuwse bastide) in Zuid Frankrijk.
Zie:
www.piedduciel.com


FRANKRIJK: LA CÉRAMIQUE

CURSUSSEN IN CORDES SUR CIEL EN LA BORNE
Welkom in onze wereld van klei, draaien, glazuren en stoken; van rust en ontspanning; van zonnen aan het zwembad en lekker eten onder de platanen! Geniet en leer van de besten in 2024 met o.a: Fernand Everaert, Denis Di Luca, Pep Gomez, Suzanne  Lukacs-Ringel, Juana Maillot, Eva Roucka, Terry Davies, Danny Meisinger, José Mariscal.
Kijk voor het volledige programma op www.laceramique.com

GAMBIA: Keramiek stoken op Afrikaanse wijze

Keramiek stoken op Afrikaanse wijze en werken met andere natuurlijke materialen
Datum: 8 - 22 januari 2024
Je laten inspireren door de Gambiaanse bevolking en hun technieken. Werken met  zelfgedolven klei, palmbladeren, zandblokken, hardhout etc. Samen ovens bouwen en stoken,
o.l.v Thea van Vliet m.m.v. Hester Kornelis.
Zie www.theavanvliet.nl bij cursussen of mail info@theavanvliet.nl

SPANJE: LÉON (NOORD-SPANJE)

Keramiste verhuurt huisje in dorpje, Cebanico, León, op 70 km van Picos de Europa, in berg- en bosrijk gebied. Mogelijkheid voor workshop keramiek of gebruik atelier. Bergwandelingen, fietsen, yoga, zwemmen in natuurmeertje, bird-watching.
Info: cobydebruin3@gmail.com | +34602636919.