Oproepen

Wilt u een oproep plaatsen? Mail dan naar secretariaat@klei.nl.

Actuele oproepen:

Oproep: deelname expositie ‘Verandering’

De Beeldhouwwinkel bestaat 25 jaar !

De hele wereld vraagt om verandering. Verandering die van waarde is en verbetering brengt voor de toekomst. Ook de Beeldhouwwinkel wil steeds veranderen om voor jullie een waardevolle plek te blijven.
Wij nodigen jullie uit om die mooie, waardevolle Verandering in een ruimtelijk beeld vorm te geven.
(Het kan in steen, keramiek, hout, brons of ieder ander (giet)materiaal uitgevoerd worden)
Van 6 t/m 20 mei 2020 stellen we alle deelnemende beeldhouwwerken tentoon in de winkel in Den Haag. Bezoekers van de winkel kunnen de beste, mooiste “verandering” kiezen. De 3 best beoordeelde werken krijgen een prijs van de Beeldhouwwinkel. De bekendmaking zal zijn op donderdag 21 mei.

Ja, ik doe mee

 

Open Call: Galerie Silex zoekt exposanten

Open Call
Onze galerie in ‘s-Hertogenbosch zoekt exposanten van 13 april t/m 31 mei 2019.

Thema: Lente
In april zijn de dagen weer langer en lichter. De jas kan weer in de kast blijven hangen en
buiten werken behoort weer tot de mogelijkheden, heerlijk! Deze sfeer willen we graag
bij Silex naar binnen halen door middel van een fijne frisse expositie.

Praktische Informatie

 • Keramisten, kunstenaars, designers, vormgevers, makers, iedereen die zich bezig houdt met keramiek en/of speksteen kan zich aanmelden
 • De aanmelding kan bestaan uit een voorstel bestaande uit bestaand werk of werk in proces.
 • De hoeveelheid werk dient aangegeven te worden, maar er is geen limiet. Het kan zelfs zijn dat u een solo expositie voorstel indient. Een enkel werk is ook een optie. Het Silex team streeft er naar een mooie expositie samen te stellen uit de aanmeldingen.
 • Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar info@silex.com ter vermelding van ‘Open Call’
 • Vragen kunnen gesteld worden via info@silex.com en telefonisch contact.
 • Aanmelden kan vanaf heden t/m 14 maart 2020
 • Per 20 maart 2020 zal bekend gemaakt worden wie de geselecteerden zijn.
 • Het opbouwen van expositie zal plaatsvinden van donderdag 9 april 2020 t/m zaterdag 11 april 2020
 • Het afbouwen van de expositie zal plaatsvinden van maandag 1 juni 2020 t/m woensdag 3 juni 2020

In de aanmelding zien wij graag het volgende:
– Foto’s vermeld met titels van het werk of foto’s van het werk in proces
– Omschrijving interpretatie van het thema
– Een stukje tekst waarin u zichzelf voorstelt

Consignatievoorwaarden

KLEI in beweging – Jubileum wedstrijd

Om het 40-jarig bestaan van KLEI keramiek magazine te vieren, organiseert Stichting KLEI weer een wedstrijd met het thema KLEI in beweging. Alle abonnees, hobbyisten en professionals, worden uitgenodigd deel te nemen. Alle klei- en stooktechnieken zijn toegestaan. De enige beperking is de afmeting, deze mag maximaal 35 x 35 x 35 cm zijn. Een vakkundige jury beoordeelt de ingestuurde foto’s. De geselecteerde werken worden in oktober 2020 tentoongesteld bij Babel in ’s-Hertogenbosch en zullen ook, net als in 2015, in een catalogus worden opgenomen. De jury kent een eerste prijs van € 500,-, een tweede prijs van € 200,- en een derde prijs van € 100,- toe. De winnaars worden bekendgemaakt tijdens de feestelijke opening van de tentoonstelling. Alle bezoekers van de expositie kunnen een stem geven aan hun favoriete werkstuk. Het werk met de meeste stemmen ontvangt de publieksprijs van € 200,-. Deze prijs zal worden uitgereikt op de laatste dag van de expositie. De juiste data worden nog bekendgemaakt.

MEEDOEN

Inzendingen worden beoordeeld aan de hand van maximaal drie ingestuurde foto’s, genomen vanuit verschillende hoeken. Zorg daarom voor een goede kwaliteit van uw foto’s. Hoe beter de foto uw werk weergeeft, hoe meer kans u maakt om te worden geselecteerd. De bestandsnaam van de *.jpg bestanden moet zijn: naam inzender, titel, voor-, achter- en zijaanzicht, jaartal.

Het deelnameformulier is hier te downloaden:

wedstrijdformulier:  openen in Word en dan invullen.

Vermeld hierop de titel van het werk, de kleisoort, de stookwijze en de stooktemperatuur. En tevens uw persoonlijke gegevens zoals abonneenummer, naam, adres, land en emailadres.
Inzenden kan tot UITERLIJK 1 SEPTEMBER 2020 , bij voorkeur digitaal, naar jubileum@klei.nl of naar Secretariaat KLEI, Wolsbergerweg 38, 3781 PE Voorthuizen.

Doe mee, ga aan het werk en breng beweging in uw klei!

 

Stichting KLEI is op zoek naar uitbreiding in het bestuur

Momenteel bestaat het bestuur uit vier personen: secretaris, penningmeester, voorzitter en een algemeen bestuurslid. De vacature betreft een tweede algemeen bestuurslid.
Naast de algemene bestuursverantwoordelijkheden krijgt het nieuwe bestuurslid de taak ‘advertentiewerving’ in portefeuille, Het werk wordt vanuit huis gedaan. Ongeveer tien keer per jaar wordt er vergaderd, momenteel in Zoetermeer.
Vereisten voor de functie: bestuurlijke ervaring, HBO-denkniveau, enthousiasme voor het blad KLEI. Affiniteit met keramiek en de keramiekwereld is een pre.
Stichting KLEI biedt een jaarlijkse onkostenvergoeding en een kilometervergoeding voor het bezoeken van de vergaderingen. Reacties met motivatie en cv vóór 1 februari 2020 naar: secretariaat@klei.nl

Grootste Delfts blauwe vazen ter wereld

Heinen Delfts Blauw heeft de grootste Delfts blauwe vazen ter wereld gemaakt en op vrijdag 13 december 2019 worden deze onthuld in Delft. De vazen zijn ontworpen door Heinen Delfts Blauw, op authentieke wijze met de hand gemaakt in porseleinstad Jingdezhen en vervolgens beschilderd door een meesterschilder van Heinen Delfts Blauw. De vazen zijn ruim drie meter hoog en wegen grofweg 250 kilo per stuk. Een bijzonder staaltje vakmanschap!
Na de onthulling van de vazen zijn ze een week te bezichtigen bij onze Delfts blauw aardewerkfabriek PAAUW in Delft. Daarna zullen de vazen op verschillende locaties in Nederland tentoongesteld worden.
www.degrootstedelftsblauwevazen.nl/2019/10/25/de-vazen-beginnen-aan-hun-reis/

 

Vooraankondiging 40 jaar KLEI

In 2020 bestaat het tijdschrift en de stichting KLEI 40 jaar en dat wordt groots gevierd. In de loop van het komende jaar kunnen abonnees allerlei verrassingen verwachten.

Net als in 2015 komt er in het voorjaar een wedstrijd voor onze abonnees. De door de jury geselecteerde werken zullen in het najaar van 2020 worden geëxposeerd op een mooie locatie. Er zal dan ook weer een catalogus worden uitgebracht. Het thema voor de wedstrijd wordt in het januarinummer bekend-gemaakt, samen met alle andere informatie hierover.

In het kader van dit jubileum is de redactie tevens op zoek naar abonnees, die al vanaf het eerste nummer (nummer 0 uit 1980) abonnee zijn en die daarover geïnterviewd willen worden. We zien uw reactie graag tegemoet via redactie@klei.nl. Vermeld in de titel van de mail ‘jubileum’.

OPROEP: docent/beeldend kunstenaar beeldhouwen

Wij zijn vrijwilligers voor een hondenopvang hier in zuid Spanje. Om geld te genereren organiseren wij zoveel mogelijk activiteiten. En daarvan is een workshop beeldhouwen. Maar hiervoor hebben wij een docent/beeldend kunstenaar/iemand nodig die het leuk vind om een groep van 8 personen de beginselen van het beeldhouwen bij te brengen. “Probleem” is alleen, het is in zuid Spanje en er is geen geld om de docent een vergoeding voor de reis en de cursus te geven. Wel kunnen we voor onderdak zorgen. Mocht er iemand zijn die het leuk lijkt om dit initiatief te ondersteunen,  laat het dan weten via de email, theartworkshop@outlook.com of tel. 0034-629079523 (ook what´s app). Ook uiteraard voor meer informatie.
De planning voor deze cursus is januari/februari 2020

OPROEP: Deelname Terralha Ceramic Trail 11 – 14 juli 2020

TERRALHA European Ceramic Festival
CERAMIC TRAIL
From 2020, July 11th until 14th, twenty contemporary ceramicists will have a singular place to stage their work: courtyards, gardens, vaults… The originality of the festival is putting places of exposure and artistical expression in adequation.
The Ceramic Art Trail is open to all professionals of ceramic, living in Europe.

APPLICATION DEADLINE: 2020, JANUARY 15th

To candidate:
Download the call of application to complete and send by post or email

www.officeculturel.com/terralha/infos-pratiques/

Office Culturel Saint-Quentin-la-Poterie, +33 (0)466227438 | contact@officeculturel.com

OPROEP: Gemeentelijke kunstaankopen 2020 – Stedelijk Museum Amsterdam

De Open Call is voor kunstenaars en ontwerpers die in Nederland werken en/of wonen, nationaliteit is geen criterium. Er kan werk ingezonden worden tot en met 14 november 2019. Samen met een internationale jury zal het curatorenduo Britte Sloothaak en Fadwa Naamna een selectie maken die vanaf juni 2020 wordt tentoongesteld in het Stedelijk Museum.

Praktische informatie

 • Kunstenaars en vormgevers kunnen zich aanmelden met bestaande werken, met werk in uitvoering of werken die ze voor deze tentoonstelling willen ontwikkelen.
 • Aanmelden kan uitsluitend via het online aanmeldingsformulier
 • Vragen kunnen worden gestuurd naar gka2020@stedelijk.nl

Gesprekken met de jury zullen plaatsvinden op 27-28-29 november 2019

OPROEP: Jouw werk in KLEI?

Doe mee aan de rubriek KleiGalerij!

In 2020 heeft iedere aflevering van de rubriek KleiGalerij in KLEI weer een thema. Abonnees van het blad kunnen een goede foto (jpg of tiff, ca. 2 of 3 MB) van hun werk insturen naar redactie@klei.nl

Vermeld daarbij:
•De naam van de maker (met geboorteplaats en -jaar)
•De titel
•Het jaartal waarin het gemaakt is
•Gebruikte materialen
•Afmetingen (H x B x D)
•De naam van de fotograaf
•Huidige adres en woonplaats en (eventueel) de website
•Vertel in maximaal 75 woorden iets over de maker en/of het werk zelf.

De redactie plaatst uitsluitend kwalitatief goede foto’s van objecten die in het thema passen.

Ben je (nog) geen abonnee, dan nodigen we je bij deze van harte uit om dit te worden. Een jaarabonnement kost op jaarbasis in 2019 voor Nederland en België € 28,50 met incassomachtiging; € 30,00 bij andere betaalwijze.

Thema’s en uiterste inleverdata 2020

2020-1 (januari-februari): Flora. Inleveren vóór 10 november 2019
2020-2 (maart-april): Zeeleven. Inleveren vóór 10 januari 2020
2020-3 (mei-juni): Reis als inspiratiebron. Inleveren vóór 10 maarty 2020
2020-4 (juli-augustus): Theepotten. Inleveren vóór 10 mei 2020
2020-5 (september-oktober): thema nog niet bekend
2020-6 (november-december): thema nog niet bekend

OPROEP: International Competition 61th FAENZA prize 2020

61st FAENZA prize

International Competition of Contemporary Ceramic Art – 2020

61st FAENZA prize
Tuesday 30 July

The International Competition of Contemporary Ceramic Art, arranged by the International Museum of Ceramics in Faenza non-profit Foundation (hereafter MIC Foundation), is without thematic restrictions and it is open to individual artists or groups without age restrictions.
For collective works, the artists must nominate one representative who will be the liaison during every stage of the competition. Participation may also be arranged by Ministries, Cultural Organizations, Associations etc.
Each competitor may present only one work of 6 cubic metres maximum size.
Works can be created using any ceramic technique. The works can include the use of other materials but the majority should be ceramic.
The artists must declare that the works belongs to them, that they have been created in the last two years and that they have not been entered into other competitions.
If the rules are not respected the Jury and the MIC Foundation reserve the right to exclude the work from the exhibition and eventually to withdraw any prizes awarded for it.

A priority will be given to sculptural works or installations that favour the innovation and convey a marked contemporary connotation. In fact, the Faenza prize has been characterized over the years by an avant-garde approach and topical choices of great contemporaneity: it must be the mission to pursue.

The artists who have won the 59th Faenza Prizes, and who have participated in the special edition “Ceramics Now!” will not be allowed to participate in the 61st edition.

The Competition is divided in 2 separated sections: one reserved to artists under 35 years old (within December 31st 1984) and the other for artists over 35 years old.
The participation is free, but subjected to a payment of 20 euro fee for administrative costs, only for participants “over 35”.

Applications must be registered online between September 30th and December 12nd 2019 on https://premiofaenza.micfaenza.org.

More detalails: Conditions of entry

Forum verhuist van de website naar Facebook

Op de nieuwste versie van de website www.klei.nl die dit najaar online komt, zal geen forum meer aanwezig zijn. De reden hiervoor is dat er steeds minder belangstelling is voor het gebruik van het forum en dat het bouwen van een nieuwe versie te hoge kosten met zich meebrengt. De informatie uit het oude forum en uit de periode vanaf 2016 tot heden zullen nog wel toegankelijk blijven. Op Facebook kunnen vragen gesteld worden aan de redactie en aan andere keramisten via de groep KLEI keramiek magazine – informatie delen en vragen stellen. Hier kunnen ook foto’s van werk en aankondigingen van exposities gedeeld worden.

In Memoriam Pauline Wiertz

IN MEMORIAM

Pauline Wiertz

Op 26 april is beeldhouwer, keramist en sieraad­ontwerper Pauline Wiertz (Amsterdam, 1955) in haar woonplaats Amsterdam overleden. Ze laat een rijk oeuvre aan barokke objecten, beelden en sieraden in porselein na. Kippenpoten, kreeften, vissen, schaal- en schelpdieren, citroenen en krabben. Pauline Wiertz goot elementen uit de natuur en uit haar directe leefwereld in porselein, combineerde ze tot stillevens en decoreerde ze met kleurrijke transfers. Deze keramische assemblages hadden alles te maken met koken en eten, zodat het werk een brug sloeg tussen oog en tong. Etenswaren gestold in porselein. De uitbundige toepassing van zowel eigentijdse als nostalgische transfers versterkten de vorm, gaven ieder stuk een eigen karakter en deden denken aan rijk gevulde tafels met fruit, wijn en lekker eten. De verschillende onderdelen van de veelal barokke gebruiksobjecten als kandelaars, schalen, vazen, tafelstukken en serviezen werden met glazuren aan elkaar bevestigd en refereerden aan vervlogen tijden en vergane glorie. Begin van deze eeuw deden ook andere vormen zoals pistolen, portemonnees en tasjes hun intrede. Deze voorwerpen werden gedecoreerd met afbeeldingen van etenswaren of werden onderdeel van een stilleven. Daarnaast werkte ze aan een collectie sieraden: colliers, oorsieraden en ringen waarin porselein werd gecombineerd met vilt, (edel)stenen, goud en zilver.

Foto: Pauline Wiertz, Koraal met vis, 2008; porselein; h. 40 x 35 cm. Foto Ron Zijlstra

OPROEP: Uw favoriete glazuurrecept delen?

In de rubriek ‘Het glazuurrecept’ delen lezers van KLEI een van hun favoriete glazuurrecepten. Dat kan een geheel eigen glazuur zijn, maar ook een bestaand glazuur met eigen aanpassingen. Ook een recept delen? Stuur dan een mail aan redactie@klei.nl met als titel ‘Glazuurrecept’.
Beantwoord in de tekst onderstaande 3 vragen en stuur twee goede foto’s mee: een detailfoto van het glazuur en een foto van het werk (jpg of tiff, ca. 2 of 3 MB).

 1. Waarom is dit glazuur een van je favorieten?
 2. Wat zijn de eigenschappen van het glazuur?
 3. Wat is de herkomst van dit glazuur?