Oproepen

Wilt u een oproep plaatsen? Mail dan naar secretariaat@klei.nl.

Actuele oproepen:

Die Suche geht weiter! Bartmann – weltweit gesucht!

Ob Sie die Sommertage in der Nähe verbringen oder mit Ihren Urlaubsstart in die Ferne ziehen: Das KERAMION erinnert an seinen Aufruf „Bartmann – weltweit gesucht!“ und lädt alle zum Mitmachen ein.
Wie in einem individuellen Entdeckerspiel gilt es, überall in der Welt Bartmannkrüge aus Frechen zu finden. Ein Foto ist mit dem Handy von diesem speziellen Fundstück schnell gemacht und an das Frechener Keramikmuseum geschickt. Gerne als Selfie mit einer kleinen Entdeckergeschichte. Sei es in Restaurants, Museen, auf Trödelmärkten oder im Antiquitätenhandel: Überall sind die Wahrzeichen von Frechen zu entdecken.
Im KERAMION wird das Foto des Bartmannkruges dann in eine digitale Galerie auf facebook eingestellt. Ziel ist es, dass durch die Beteiligung vieler Menschen möglichst zahlreiche Bartmannkrüge aus Frechen digital wieder zueinanderfinden und ein großes Netz der Fundorte präsentiert werden kann. Die Mitmachaktion soll daran erinnern, dass diese besonderen Steinzeugkrüge mit bärtigen Männergesichtern bereits ab dem 16. Jahrhundert nicht nur im Rheinland benutzt wurden, sondern als rheinischer Exportschlager über die Weltmeere bis nach Australien, Amerika oder Asien gelangten.

Stiftung Keramion, Zentrum für moderne+historische Keramik, Bonnstrasse 12, 50226 Frechen, DE.
Gundrun Schmidt-Esters M.A.,  +49(0)2234-69769-0 | +49(0)2234-69769-20 | info@keramion.de | www.keramion.de
Facebook:                          „Keramion-Keramikmuseum“
Instagram:                           @keramion

INTERNATIONAL GLASS & CERAMIC BIENNIAL 2020 – OPEN CALL

Kunststichting Perspektief vzw/asbl kondigt de Internationale Glas- & Keramiek Biënnale (IGCB2020) aan van 21 t/m 29 maart 2020 in het Gemeenschapscentrum Den Breughel, 3150 Haacht, België. Opening is op vrijdag 20 maart 2020.

Deadline aanmelden: 1-10-2019

Klik hier voor meer informatie

 

In Memoriam Pauline Wiertz

IN MEMORIAM

Pauline Wiertz

Op 26 april is beeldhouwer, keramist en sieraad­ontwerper Pauline Wiertz (Amsterdam, 1955) in haar woonplaats Amsterdam overleden. Ze laat een rijk oeuvre aan barokke objecten, beelden en sieraden in porselein na. Kippenpoten, kreeften, vissen, schaal- en schelpdieren, citroenen en krabben. Pauline Wiertz goot elementen uit de natuur en uit haar directe leefwereld in porselein, combineerde ze tot stillevens en decoreerde ze met kleurrijke transfers. Deze keramische assemblages hadden alles te maken met koken en eten, zodat het werk een brug sloeg tussen oog en tong. Etenswaren gestold in porselein. De uitbundige toepassing van zowel eigentijdse als nostalgische transfers versterkten de vorm, gaven ieder stuk een eigen karakter en deden denken aan rijk gevulde tafels met fruit, wijn en lekker eten. De verschillende onderdelen van de veelal barokke gebruiksobjecten als kandelaars, schalen, vazen, tafelstukken en serviezen werden met glazuren aan elkaar bevestigd en refereerden aan vervlogen tijden en vergane glorie. Begin van deze eeuw deden ook andere vormen zoals pistolen, portemonnees en tasjes hun intrede. Deze voorwerpen werden gedecoreerd met afbeeldingen van etenswaren of werden onderdeel van een stilleven. Daarnaast werkte ze aan een collectie sieraden: colliers, oorsieraden en ringen waarin porselein werd gecombineerd met vilt, (edel)stenen, goud en zilver.

Foto: Pauline Wiertz, Koraal met vis, 2008; porselein; h. 40 x 35 cm. Foto Ron Zijlstra

Vooraankondiging ontwerpwedstrijd Cor Unum

Cor Unum, dé keramiekmaker in Nederland, heeft onder meer als ambitie om jong ontwerptalent uit te dagen en te inspireren om het keramisch ambacht levend te houden. In dat kader organiseert CorUnum jaarlijks een internationale ontwerpwedstrijd voor getalenteerde studenten aan kunst- en designopleidingen. De zevende editie van deze Cor Unum ontwerpwedstrijd gaat binnenkort van start en wordt mede voorbereid door docenten aan kunst- en designopleidingen in Nederland.

Voor deze editie is als thema gekozen Anarchie. Wanorde en tegendraadsheid zijn begrippen die hiermee onlosmakelijk zijn verbonden. Als tegenstelling van een wereld waarin we allemaal liefst zo comfortabel mogelijk leven. Ontwerpers spelen vaak in op die wens en zijn van nature geneigd producten en diensten te maken die efficiency en gemak vergroten. Maar een wereld waar alles perfect is geregeld is, is afschuwelijk. We hebben immers ook behoefte aan het ongerijmde en het tegendraadse. Cor Unum daagt studenten uit om een product te ontwerpen dat irriteert, tegen de haren instrijkt of lastig is, maar uiteindelijk door zijn onontkoombare aanwezigheid resulteert in een verrijking van ons leven.
Voel je vrij om Anarchie in de breedste zin van het woord te interpreteren. Al blijft de uitvoerbaarheid van je ontwerp in keramiek wel een voorwaarde.”

Praktische informatie
Er worden vanuit Cor Unum inspiratie dagen georganiseerd voor de studenten waarbij zij de mogelijkheid rondleidingen te krijgen inde werkplaats en winkel van CorUnum, een inspirerend bezoek te brengen aan het Design Museum en feedback te krijgen (speed-date) van professionele ontwerpers.
Wij juichen het toe als de ontwerpwedstrijd een plek kan krijgen in het onderwijsaanbod. Daarom kunnen wij u van een digitaal beeldboek omtrent het thema Anarchie en een introductiefilm voorzien bij de aanvang van het studiejaar 2019-2020. Mocht u daar gebruik van willen maken, laat het ons weten.
Informatie over het programma, de aanmeldingsprocedure en deadlines zal binnenkort op onze website verschijnen. Wilt u op de hoogte blijven van onze andere activiteiten, houd dan de website van Cor Unum http://www.cor-unum.com in de gaten en de social media kanalen.

Uw favoriete glazuurrecept delen?

In de rubriek ‘Het glazuurrecept’ delen lezers van KLEI een van hun favoriete glazuurrecepten. Dat kan een geheel eigen glazuur zijn, maar ook een bestaand glazuur met eigen aanpassingen. Ook een recept delen? Stuur dan een mail aan redactie@klei.nl met als titel ‘Glazuurrecept’.
Beantwoord in de tekst onderstaande 3 vragen en stuur twee goede foto’s mee: een detailfoto van het glazuur en een foto van het werk (jpg of tiff, ca. 2 of 3 MB).

  1. Waarom is dit glazuur een van je favorieten?
  2. Wat zijn de eigenschappen van het glazuur?
  3. Wat is de herkomst van dit glazuur?

Jouw werk in KLEI?


Doe mee aan de rubriek KleiGalerij!

In 2019 heeft iedere aflevering van de rubriek KleiGalerij in KLEI weer een thema. Abonnees van het blad kunnen een goede foto (jpg of tiff, ca. 2 of 3 MB) van hun werk insturen naar redactie@klei.nl

Vermeld daarbij:
•De naam van de maker (met geboorteplaats en -jaar)
•De titel
•Het jaartal waarin het gemaakt is
•Gebruikte materialen
•Afmetingen (H x B x D)
•De naam van de fotograaf
•Huidige adres en woonplaats en (eventueel) de website
•Vertel in maximaal 75 woorden iets over de maker en/of het werk zelf.

De redactie plaatst uitsluitend kwalitatief goede foto’s van objecten die in het thema passen.

Ben je (nog) geen abonnee, dan nodigen we je bij deze van harte uit om dit te worden. Een jaarabonnement kost op jaarbasis in 2019 voor Nederland en België € 28,50 met incassomachtiging; € 30,00 bij andere betaalwijze.

Thema’s en uiterste inleverdata 2019

2019-4 (juli-augustus): Huizen en torens. Inleveren vóór 10 mei 2019
2019-5 (september-oktober): Keramiek in combinatie met ander materiaal (themanummer KLEI). Inleveren vóór 10 juli 2019
2019-6 (november-december): de kandelaar (inleveren vóór 10 september 2019)